Old padel court

Padelns historia

Padel är idag en av världens snabbast växande sporter. Men hur började allt egentligen? För att ta reda på det behöver vi backa bandet drygt ett sekel till kvarteren i Manhattan innan vi hamnar i en trädgård i Acapulco, Mexico. Låt oss ge dig en snabb historia lektion i padelns ursprung.

Padelns ursprung

New York, 1898. Prästen Frank Peer Beal var på jakt efter en meningsfull fritidsaktivitet för de fattiga barnen på Manhattan. Han skapande en variant av lawn tennis där man spelade på en betydligt mindre bana än vanliga tennisbanor (50 x 20 feet) och tennisracketen byttes ut mot kortskaftade träracket. En bana blev flera i New York och "paddle tennis" blev snabbt etablerat. Under 1920-talet lät man bygga en tennisbana som avgränsades med väggar runtom på ett kryssningsfartyg. Kombinationen av ett nytt typ av racket och annorlunda tennisbana har format padelsporten som vi känner till den idag.

Acapulco, 1969. Den mexikanska affärsmännen Enrique Corcuera hade en mindre tennisbana i trädgården på 20 x 10 meter som omringades av tomtens växter och låg intill grannens tomt. För att slippa springa hämta bollen hos grannen och undvika växtligheten att ta sig in på banan lät han mura väggar runtomkring. I ett spel med vänner insåg dem att det var väldigt kul att låta bollen gå i väggen för att sedan fortsätta spela. Enriques fru Viviana skrev ner det första regelverket i en bok som hon gav till sin man på hans födelsedag, och det blev den första officiella regelboken till sporten som vi känner till den idag.

 
Enrique Corcuera och första banan.

Padeln tar fart

Marbella, 1974. Enriques spanske vän, prinsen Alfonso de Hohenlohe, fastnade för sporten efter ett par bollar i Corcueras trädgård. Alfonso introducerat spelet på hemmaplan 1974 där han lät bygga två padelbanor på tennisklubben i Marbella. Han anpassade banan och reglerna en gnutta för att göra det mer tävlingsinriktad. Ytterligare en amigo, den argentinske miljonären Julio Menditenguia fick också mersmak för sporten och bestämde sig lansera spelet i Argentina 1975. Sporten spred sig i Sydamerika, and the rest is history.